Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ostatnio rozmroziłam woreczek śliwek i zastanawiałam się co z nich zrobić. Wpadł mi do głowy pomysł na proste ciasto ucierane. Wyszło naprawdę smaczne.

Ucierane ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierane ze śliwkami

 

  • 25 dag margaryny lub masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ze śliwkami
Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem oraz aromatem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i za każdym razem miksujemy do momentu, gdy jajko połączy się z ciastem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przepołowione i pozbawione pestek śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut.
Ucierane ze śliwkami
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka.
Ucierane ze śliwkami
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ucierane ze śliwkami
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy na wierzch śliwki.

Tagi:

jajko jajka