Uczta dla zmysłów - kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska kusi bogactwem smaku i aromatu. To jedna z najbardziej zróżnicowanych kuchni. Słynie z pikantności, potrafi być jednak łagodna i delikatna. Jakie składniki i produkty są kwintesencją kuchni meksykańskiej? W jaki sposób przygotować pyszne dania z tego regionu, aby zachwycić rodzinę i przyjaciół?

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Uczta dla zmysłów - kuchnia meksykańska
fot. Akademia Smaku Bosch

Istotny wpływ na ukształtowanie się kuchni meksykańskiej miały kuchnie: hiszpańska, prekolumbijska oraz europejska. W zależności od regionu smaki różnią się od siebie -  kuchnia na północny charakteryzuje się prostotą i łagodnością, centralny Meksyk to mieszanka wybuchowa, zaskakująca niespotykanymi połączeniami, z kolei na południu królują owoce morza, warzywa.

Kuchnia meksykańska - ciekawostki, porady, wywiady i przepisy >>>

            Akademia Smaku

W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję spróbować smaków Meksyku, wraz ze Stefanem Birkiem przygotowali typowe dania kuchni meksykańskiej - przepyszną przystawkę sincronizadas, czyli tortillę zapieczoną z egzotyczną salsą z dodatkiem kurczaka, szynki i sera, czerwone enchiladas, rozgrzewającą meksykańską zupę jarzynową, pikantne chili con carne, sycący i aromatyczny ryż z czarną fasolą oraz ciekawy meksykański deser - churros.

Zetknięcie z kolorową, pełną słońca oraz wyrazistych smaków i zapachów kuchnią meksykańską nastroiło naszych gości bardzo pozytywnie. Zobaczcie, jak bawili się w trakcie spotkania.

Relacja z warsztatów: