karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Udawane zrazy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny pomysł na obiad.

Udawane zrazy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udawane zrazy

 

  • 500g schabu
  • 100g sera żółtego
  • 2 cebule czerwone
  • 1 kostka wołowa
  • 200ml wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Zaklepka (śmietana, mąka, woda)
  • Kasza gryczana Kupiec (1 woreczek)

Sposób przygotowania:

Udawane zrazy
Schab kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy z plastrów rozbijamy jak na kotlety. Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek kładziemy kawałki cebuli czerwonej i sera, pokrojonego w słupki. Całość zawijamy w tzw. kopertę. W spięciu można pomóc sobie wykałaczkami. Zawiniątka obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Dodajemy pióra cebuli. Chwilę smażymy. Po obsmażeniu całość podlewamy zagotowaną wodą. Dodajemy kostkę wołową. Przykrywamy i dusimy ok. 1 godziny. Powstanie sos, który można doprawić do smaku pieprzem i solą. Powstały sos zaciągamy. W garnku w osolonej wodzie gotujemy mieszankę groszku z marchewką. Podajemy z kaszą gryczaną.
Udawane zrazy
Zaraz przed zawinięcie.
Udawane zrazy
Zrazy w trakcie obsmażania.
Udawane zrazy
Obsmażone zrazy zalane sosem.