BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Udka diabelskie z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udka są pikantne w smaku .Pieczone w ten sposób są miękkie i delikatne .

Udka diabelskie z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka diabelskie z imbirem

 

  • 4 udka kurczaka
  • MARYNATA:
  • 1/4 szkl soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżki papryki mielonej
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • Poza tym:
  • ketchup ostry
  • 4 łyżki bułki tartej
  • natka piertuszki
  • 1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

Udka diabelskie z imbirem
Robimy marynatę z podanych składników . Udka myjemy , osuszamy , usuwamy skórę , smarujemy marynatą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki . na czynie do pieczenia smarujemy olejem , układamy skórę z udek , posypujemy obraną , posiekaną cebulą , posypujemy solą i 1/2 łyżki papryki . Wyjmujemy udka z lodówki , układamy na skórze , polewamy ketchupem , posypujemy umytą , posiekaną natką , posypujemy bułką tartą . Pieczemy w 200 c 30 minut przykryte folią aluminiową . Po tym czasie folię zdejmujemy i udka pieczemy jeszcze 10 minut .
Udka diabelskie z imbirem
Zdejmujemy z udek skórę , wykładamy naczynie .
Udka diabelskie z imbirem
Udka marynujemy 30 minut , trzymając je w lodówce .
Udka diabelskie z imbirem
Polewamy je najpierw ostrym ketchupem .
Udka diabelskie z imbirem
Siekamy natkę pietruszki , posypujemy udka , posypujemy bułką tartą , pieczemy .