Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Udka faszerowane ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast faszerować warzywa drobiem- nadziałam udka ogórkami , a sos zrobiłam z pomidora z cebulą .

Udka faszerowane ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka faszerowane ogórkiem

 

  • 2 górne części udek z kurczaka
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • papryka mielona
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • przyprawa suszone kwiaty jadalne
  • 2 małe ogóreczki świeże
  • 1 średni pomidor
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • odrobina przyprawy do zup i sosów ( maggi, Delikat itp)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej dymki
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane ogórkiem
Z udek wyluzować kości ( ostrożnie by nie uszkodzić skórki). Ułożyć skórą do dołu. Posypać wnętrze pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Ułożyć na każdym umyty i przycięty do wielkości udka mały ogóreczek. Zawinąć . Związać nicią do mięs. Obsypać po wierzchu mieloną papryką . Na małej patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do małego garnuszka. A na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i pokrojonego pomidora. Chwilę smażyć mieszając . Przełożyć do udek. Zalać wodą. Wsypać po łyżeczce ziół ( kwiaty jadalne i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ) i pół łyżeczki przyprawy do zup i sosów. Dusić na małym gazie 45 minut. Sos powinien sie zgotować do pół szklanki i rozgotować. Udka wyjąć . Usunąć nici. Sos doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami posypane zieleniną . *Zamiennie możemy użyć zioła typu prowansalskie, granulowany czosnek, suszone pomidory - chodzi o to by sos zyskał smak zbliżony do smaków włoskich
Udka faszerowane ogórkiem
Z udek wyluzować kości - posypać pieprzem cytrynowym
Udka faszerowane ogórkiem
Roladki zawinąć wokół ogórka, posypać papryką i po zawiazanu nicia obsmażyć na oleju
Udka faszerowane ogórkiem
Do mięsa dołożyć pokrojoną cebule , pomidora i przyprawy
Udka faszerowane ogórkiem
Uduszone udka wyjąć i usunąć nici - przekraać na połówki