zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Udka faszerowane według zewy

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Inne podanie udek - faszerowane marchewką, czerwoną cebulą i serem feta.

Udka faszerowane według zewy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka faszerowane według zewy

 

 

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane według zewy
Udka umyć, zdjąć z nich skórę ale do końcówki kostki i w tym miejscu kostkę odciąć. Resztę mięsa wytrybować a kości zostawić do ugotowania np. wywaru na zupę. Cebulę i marchew obrać i umyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso z udek, marchew, cebulę oraz fetę na grubym sicie.



Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy i wyrobić masę. Przygotowaną masą napełniać ciasno powstałe po usunięciu mięsa i kości woreczki ze skóry z końcówką kostki. Nadmiar skóry zawinąć i gotowe udka układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub masłem. Udka posypać słodka papryką. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 70 minut. Po upływie 50 minut zdjąć pokrywę naczynia i dalej udka piec do zrumienienia się skórki do końca ustawionego czasu. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia i zostawić na około 5 minut. Potem można już udka pokroić na kawałki aby ładnie się prezentowały na talerzu. Takie udka podawać np. z ziemniakami i mizerią.
Udka faszerowane według zewy
udka wytrybowac a mieso zmielić z fetą marchewką i cebula
Udka faszerowane według zewy
nafaszerowac farszem skóry z udek i uformowac uda
Udka faszerowane według zewy
udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i oprószyc papryką
Udka faszerowane według zewy
udka piec w naczyniu żaroodpornym najpierw zakryte a potem odkryte