paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Udka królika gotowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i bardzo delikatne udka z królika podsmażane na maśle z czosnkiem, a następnie gotowane na bardzo wolnym ogniu do miękkości. Można je podać z ziemniakami i surówką.

Udka królika gotowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka królika gotowane

 

  • udka królika 4 szt
  • masło 2 łyż
  • czosnek 0,5 główki
  • przyprawa drobiowa do smaku

Sposób przygotowania:

Udka królika gotowane
Udka królika opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie oprószyć ulubioną przyprawą drobiową. Na patelni roztopić masło i odsmażyć królika z każdej strony.

Ząbki czosnku pokroić w plasterki i dodać pod koniec smażenia udek. Mięso i czosnek zalać wodą lub wywarem warzywnym.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut od czasu do czasu przekręcając mięso na inną stronę.

Udka królika podawać na ciepło.

Z pozostałego wywaru można przygotować sos zagęszczając go mąką.
Udka królika gotowane
Na patelni roztopić masło i odsmażyć królika z każdej strony. Ząbki czosnku pokroić w plasterki i dodać pod koniec smażenia udek.
Udka królika gotowane
Mięso i czosnek zalać wodą lub wywarem warzywnym. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40-50 minut