katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Udka kurczaka duszone z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzybki z mięsem lubię gdy są grubo pokrojone ale tym razem musiałam kroić drobniej ze względu na "obcych" w grzybkach. Większość moich grzybów to były maślaki więc dochodziły bardzo szybko.

Udka kurczaka duszone z grzybami

Składniki:

Udka kurczaka duszone z grzybami

 

  • udka kurczaka(część krótka)7 szt
  • grzyby leśne mieszane ok 15 szt
  • cebula 1 szt
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
  • bulion
  • mąka

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka duszone z grzybami
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do rondla, podlewamy woda albo bulionem i dusimy.

Dodajemy lekko zrumienioną pokrojona cebulę. Grzyby obieramy, płuczemy i wrzucamy na chwilę na rozgrzane masło. Dodajemy grzyby do mięsa po ok 30 min jego duszenia.

Jeśli trzeba podlewamy wodą i dusimy do miękkości.