szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Udka kurczaka po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, pachnący ziołami kurczak. Z dodatkiem pomidorków, cebuli i marchewki smakuje rewelacyjnie. Idealny do ryżu.

Udka kurczaka po prowansalsku

Składniki:

Udka kurczaka po prowansalsku

 

  • 8 udek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 marchewka
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka po prowansalsku

Etap 1

Udka kurczaka po prowansalsku
Udka kurczaka należy wymieszać z pokrojonymi warzywami.

Kurczaka natrzeć solą, ziołami prowansalskimi i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki.

Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obrany czosnek przekroić na połówki.

Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać z cebulą, czosnkiem i marchewką.

Etap 2

Udka kurczaka po prowansalsku
Pomidorki koktajlowe dodajemy do mięsa w całości.

Dodać do mięsa pomidorki w całości. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać bazylię, pieprz i sól.

Etap 3

Udka kurczaka po prowansalsku
Przed wstawieniem do piekarnika zalać sosem.

Dokładnie wymieszać i zalać mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem ok 45 minut w temp. 180 stopniach.

Pod koniec pieczenia odkryć udka, aby ładnie się zrumieniły.