Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Udka kurczaka w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe udka w pysznym sosie żurawinowym

Udka kurczaka w sosie żurawinowym

Składniki:

Udka kurczaka w sosie żurawinowym

 

  • 4 udka kurczaka
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 50 ml wytrawnego wina
  • 1 łyżka żurawiny lub borówek
  • 4 łyżki przyprawy do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w sosie żurawinowym
Każde udko natrzeć 1 łyżeczką przyprawy do kurczaka i odstawić (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Formę do pieczenia oraz każde udko posmarować olejem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę kilkakrotnie polewając sosem z pieczenia. Po upieczeniu zlać sos z pieczenia, dodać śmietankę, wino, żurawinę i podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje około 5-10 minut. Gotowym sosem polać udka i podawać.