2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Udka kurczaka z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniałe udeczka na obiadek...

Udka kurczaka z winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka kurczaka z winem

 

  • 5-6 udek kurczaka
  • 1 cytryna
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula mała
  • 1 czubata łyżka przypraw (rozmaryn,curry,papryka ostra imbir zioła prowansalskie)
  • sól pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z winem
Udka umyć ,osuszyć ,z cytryny wycisnąć sok do miseczki dodać połowę łyżki ziół oraz około 4 łyżki oleju,wymieszać i tak przygotowaną marynatą natrzeć udka z każdej strony .Włożyć na 1 godzinę do lodówki aby składniki się przegryzły,po czym mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać resztą ziół.Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki ułożyć na mięsie.Wlać wino .Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę w temp 180* Podawać z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką .
Udka kurczaka z winem
z ziół soku z cytryny oraz oliwy zrobić maceratę
Udka kurczaka z winem
udka myjemy osuszamy i układamy w misce..
Udka kurczaka z winem
następnie nacieramy oliwą z ziołami i wstawiamy do lodówki na jedną godz
Udka kurczaka z winem
na koniec oprószamy resztą ziół i wkładamy do naczynia i pieczemy