Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Udka kurze w ciemnym sosie z pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Uda kurczaka duszone z pieczarkami, w lekko ostrym, ciemnym, aromatycznym sosie.

Udka kurze w ciemnym sosie z pieczarkami

Składniki:

Udka kurze w ciemnym sosie z pieczarkami

 

  • duze udka z kurczaka - 2-4 sztuki (uzylam 2 uda)
  • cebula czerwone - 2 sztuki,
  • pieczarki - 300g,
  • sos sojowy ciemny,
  • sól, vegeta, pieprz,
  • miód plynny,
  • kolendra mielona,
  • wino czerwone lub rózowe, wytrawne - 1/3 szklanki,
  • papryka czerwona mielona,
  • sok z cytryny - 1-2 lyzki,
  • koncentrat pomidorowy - 2 lyzki,
  • chilli,
  • oregano,
  • olej do smazenia,
  • maka do zageszczenia sosu.

Sposób przygotowania:

Udka kurze w ciemnym sosie z pieczarkami
Cebule obrac, umyc i porkoic w kosteczke, pieczarki oczyscic, obrac i pokroic cienko w plastry lub poplastry. Mieso umyc, osuszyc recznikiem papierowym i natrzec przyprawami: sola, pieprzem, papryka, vegeta, a na koncu miodem - po ok 1 lyzce na kazde udo. Mieso mozna wstawic do lodówki na godzine. W wiekszym rondlu rozgrzac tluszcz i podsmazyc mieso na rumiano z obu stron. Zalac 3 szklankami goracej, przegotowanej wody, ponakluwac mieso gleboko w kilku miejscach za pomoca widelca. Dodac wino, 2 lyzki sosu sojowego, lyzeczke vegety, pieprz i lyzeczke papryki czerwonej. Dusic pod przkryciem przez 25 minut, dodac cebule, koncentrat pomidorowy, sól, kolendre i gotowac pod przykryciem przez 10 minut. Dodac obrane i pokrojone cienko pieczarki i dusic przez 10-15 minut. Dodac przyprawy chilli, oregano, sok z cytryny. Zdjac z ognia i zagescic rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody maka, ponownie zagotowac i przyprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.