evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Udka miodowo-musztardowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne i aromatyczne udka z kurczaka - w miodzie i musztardzie

Udka miodowo-musztardowe

Składniki:

Udka miodowo-musztardowe

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Udka miodowo-musztardowe
Ostrym nożem zrobić parę nakłuć . Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki , doprawić solą i pieprzem.Udka dokładnie wysmarować składnikami , najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Ja podłam z ziemniaczkami posypane z koperkiem i suróweczką z białej kapustki :-) SMACZNEGO NA TALERZYKU JEST TYLKO 1 PORCJA :) BO ZBYT DUŻO NAWALONE WYGLADA NIEZBYT ;/