monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Udka miodowo-pomidorowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Liczba składników w tym daniu nie jest oszałamiająca ale w niczym nie przeszkadza to w tym,iż mięsko jest pyszne, soczyste i kruche, zapraszam:)

Udka miodowo-pomidorowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka miodowo-pomidorowe

 

  • 4 udka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

Sposób przygotowania:

Udka miodowo-pomidorowe
Mięso umyć, osuszyć. Do miseczki przełożyć miód i dodać sos sojowy. Wymieszać dobrze. Dodać olej, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dobrze wymieszać aby składniki marynaty dobrze się połączyły. Udka obficie posmarować marynatą i odłożyć pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania lub żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do 220 st, następnie zmniejszyć do 200 st i piec mięso około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 2-3 minuty aby mięso odpoczęło. Smacznego!
Udka miodowo-pomidorowe
do miodu dodać sos sojowy i wymieszać
Udka miodowo-pomidorowe
dodać olej koncentrat oraz przyprawy i wymieszać
Udka miodowo-pomidorowe
marynatą obłożyć mięso i odłożyć na 2-3 godz do lodówki

Tagi:

przyprawy sosy