iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Udka na słodko-ostro podane z makaronem azjatyckim

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina bardzo lubi kuchnię azjatycką, lubimy nowe przyprawy i wyraziste smaki. Dlatego tego typu dań nie może zabraknąć również na świątecznym stole.

Udka na słodko-ostro podane z makaronem azjatyckim

Składniki:

Udka na słodko-ostro podane z makaronem azjatyckim

 

  • 8 udek z kurczaka,
  • 1 opakowanie makaronu azjatyckiego jajecznego,
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego,
  • pęczek szczypioru,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka sosu rybnego,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • łyżka sosu chili,
  • łyżka cukru brązowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Udka na słodko-ostro podane z makaronem azjatyckim

ETAP 1:

Sosy: rybny, sojowy, chili ostrygowy mieszamy dokładnie. Wrzucamy do nich do nich bazylię, ocet ryżowy, cukier brązowy, rozgnieciony czosnek. Łączymy składniki, dodajemy dżem brzoskwiniowy.

Mięso należy zanurzyć w sosie i tak pozostawić je na kilka godzin. Udka w następnej kolejności należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą.

Piec przez około 50 min. pod przykryciem.

Makaron należy zaparzyć we wrzątku, postępując zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Następnie makaron zanurzyć w sosie z udkami i dokładnie wymieszać, aby wszystko dobrze się pokryło aromatycznym sosem.

Układamy na półmisku i dekorujemy świeżą natką i szczypiorkiem.