SUPERPRZEPIS

Udka na żółtym ryżu z warzywami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Udka na żółtym ryżu z warzywami Więcej zdjęć (4)

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Kolor zawdzięczamy kurkumie.

Składniki:

Udka na żółtym ryżu z warzywami

 

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Udka na żółtym ryżu z warzywami

ETAP 1:

Udka na żółtym ryżu z warzywami
Udka obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce.

Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce.

ETAP 2:

Udka na żółtym ryżu z warzywami
Suchy ryż zalać rosołem z kurkumą. U mnie rosół z natką pietruszki.

Formę, moja o wymiarach 21×30, wysmarować w środku olejem i rozsypać na dnie ryż. Ziarna ryżu wcześniej przepłukałam w zimnej wodzie. Do 3 szklanek rosołu dodać kurkumę i wlać do ryżu.

ETAP 3:

Udka na żółtym ryżu z warzywami
Na ryż zetrzeć marchewkę i wyłożyć pokrojoną cebulę.

Przyprawić pieprzem czarnym i oprószyć solą. Wyłożyć startą na tarce jarzynowej marchewki i pokrojone w piórka cebule.
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować 1 minutę po czym wyłowić i na sicie przelać zimną wodą.

ETAP 4:

Udka na żółtym ryżu z warzywami
Mięso ułożyć na warzywach i powciskać różyczki brokuła.

Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :)

Tagi:

dania kurczak