marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka panierowane w pomidorach suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie to uchodzi najbardziej za kuchnię włoską,bo kojarzy się z tymi smakami.Smak pomidorów w zalewie współgra z ostrymi przyprawami do drobiu.

Udka panierowane w pomidorach suszonych

Składniki:

Udka panierowane w pomidorach suszonych

 

Sposób przygotowania:

Udka panierowane w pomidorach suszonych
Udka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem,a następnie natrzeć solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Pomidory wyjąć z zalewy na sitko, aby odsączyć i posiekać drobniutko na deseczce i natrzeć nimi udka. Przykryć i wstawić naczynie z udkami do lodówki, aby przyprawy się przegryzły. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. na pół godziny przed wyjęciem udek z lodówki. Na blachę wlać olej i wstawić ostrożnie do piekarnika, gdy się nagrzeje, wysunąć i powoli kłaść udka na rozgrzany olej. Wsunąć z powrotem i piec z godzinę. W połowie pieczenia zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia do 200 st. C, a udka obrócić dwiema łopatkami na drugą stronę. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i odczekać 5-7 min., dopiero potem wyjąć blachę przez rękawice lub nożycami do drobiu przenieść udka na półmisek i podawać z ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie.