Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1049]

Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jeżeli znudzą Wam się ziemniaki i ryż jako dodatek do mięsa, możecie przygotować kopytka. Pyszne i aromatyczne mięso, pachnie cebulą, czosnkiem i porem. Polecam.

Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami

Składniki:

Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 4 udka
  • 4 cebule
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól i pieprz
  • czosnek staropolski ( przyprawa )
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i olejem, odstawiamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Cebule obieramy i kroimy w piórka, pora oczyszczamy, płuczemy i kroimy w dość grube krążki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do woreczka do pieczenia wkładamy udka i warzywa, następnie podlewamy kilkoma łyżkami oleju i pieczemy do miękkości około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe kluski, tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

3. Na talerze nakładamy udko, porcje warzyw i kopytek. Podajemy.

Tagi:

kluski kopytka