AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Udka pieczone z młodymi warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 35

Proste, klasyczne danie ale jakże rewelacyjne w smaku. Nasze kubki smakowe mogą zwariować na punkcie pieczonych warzyw :-)

 Udka pieczone z młodymi warzywami

Składniki:

Udka pieczone z młodymi warzywami

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 cebule czerwone
  • 3 marchewki
  • seler naciowy
  • 2 czerwone papryki
  • por, częsć biała
  • 2 bataty
  • kilka ząbków czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • 10 małych ziemniaków
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z młodymi warzywami
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski, skropić oliwą, dodać przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, wymieszać, natrzeć i odstawić na kilka minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Młodych ziemniaków nie obieramy i nie kroimy, najlepiej jakby były jak najmniejsze, paprykę kroimy na szerokie paski, bataty, seler naciowy, por, cebulę czerwoną, marchewkę kroimy na większe kawałki. Pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku idą w całości.

Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy udka wraz z ziemniakami i batatami. Po upływie pół godziny pieczenia dokładamy resztę warzyw i pieczemy jeszcze przez ponad pół godziny aż będą miękkie, zrumienione. 


Tagi:

danie kurczak