SUPERPRZEPIS

Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Soczyste, pachnące oregano udka z kurczaka w towarzystwie pieczonych letnich warzyw to idealna propozycja na letnią kolację lub obiad po męczącym dniu, polecam

Składniki:

Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chilli
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami
Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

W małej salaterce mieszamy 1 łyżkę oliwy z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ½ posiekanej drobno papryczki chilli i świeżym oregano ( z 1 gałązki ). Tak przygotowaną pastą ziołową smarujemy udka z kurczaka i marynujemy je minimum 30 minut.

Cebule obieramy kroimy w ósemki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubsze paski. Umytą i osuszoną cukinie kroimy w dość gruba kostkę. Pokrojone Warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich pomidory koktajlowe, posiekany w plasterki czosnek, papryczkę chilli i porwane liście oregano, wszystko skrapiamy odrobiną oliwy i delikatnie solimy i pieprzymy.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nim zamarynowane udka i przyprawione warzywa. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy je w 180 stopniach około 30-45 minut, aż do zarumienienia się kurczaka.
Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w grubą kostkę
Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami
Cebulę kroimy w ósemki , papryke kroimy w paski
Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami
Zamarynowany kurczak w czosnku, chilli i świeżym oregano
Udka pieczone z papryką, cukinią i pomidorami
Udlkz ka kurczaka z papryką, pomidorami i cukinią przed pieczeniem