renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Udka pieczone z ziołami i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste i smakowite udka na obiad

Udka pieczone z ziołami i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka pieczone z ziołami i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z ziołami i czosnkiem
Udka umyć oczyścić. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, na jedno udko przypada jeden ząbek. Plasterki czosnku poukładać pod skórą udka, pod skórą również rozsmarować łyżeczkę ziół prowansalskich. Na wierzchu udko natrzeć solą, pieprzem i papryką. Tak postąpić z każdym udkiem, następnie upiec je na złoty kolor w piekarniku w 180 stopniach, pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby ładnie skórka się zrumieniła. Podawać z ziemniakami i surówką.
Udka pieczone z ziołami i czosnkiem
Pod skórką każdego uda położyc plasterki czosnku i zioła prowansalskie.
Udka pieczone z ziołami i czosnkiem
Udka piec na złoty kolor w 180-200 stopni.