SUPERPRZEPIS

Udka w czerwonym curry

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Udka w czerwonym curry Więcej zdjęć (2)

Mięso ma w sobie słodycz kokosa, kwaśność pomidorów, ostrość curry i charakterystyczny zapach majeranku który ja uwielbiam i jest po prostu przepyszne.

Składniki:

Udka w czerwonym curry

 

  • 7 podudzi z kurczaka u mnie 5 podudzi i 2 góry udek
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 małe cebulki
  • kilka małych pomidorów
  • świeży majeranek
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Udka w czerwonym curry

ETAP 1:

Udka w czerwonym carry
Mięso zrumienić na gorącej patelni bez tłuszczu.

Udka umyć i osuszyć następnie natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny tak przygotowane mięso zostawić na 2-3 godzinki.

Patelnię rozgrzać i dobrze obsmażyć na niej mięso ( ma być mocno rumiane)

ETAP 2:

Udka w czerwonym carry
Pastę curry rozpuścić w mleczku kokosowym.

następnie dolać mleczko kokosowe w którym rozpuścić pastę curry

ETAP 3:

Udka w czerwonym carry
Na patelnię dodać resztę dodatków i udusić do miękkości.

na mięsie ułożyć cebulę przekrojoną na pół i w taki sam sposób przekrojone pomidory ja dałam 7 pomidorków z czego 3 były zielone na wierzchu ułożyć świeże gałązki majeranku i zmniejszyć ogień pod patelnią. Mięso dusić na malutkim ogniu do miękkości i odparowania znacznej ilości płynu w trakcie duszenia tylko delikatnie potrząsać patelnią w celu uniknięcia przypalenia.