marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka w kilku smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka po opłukaniu, osuszyć i natrzeć przyprawami i ziołami. Wstawić do lodówki na 3-4 h..Piec godzinę w rozgrzanym piekarniku i spożywać.

Udka w kilku smakach

Składniki:

Udka w kilku smakach

 

  • 4 duże udka kurczaka,
  • kurkuma,
  • cayenne,
  • zioła prowansalskie,
  • przyprawa do kurczaka,
  • przyprawa "Złoty smok,"
  • sól czosnkowa lub zmiażdżony czosnek,
  • olej do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Udka w kilku smakach
Udka opłukać, osuszyć i natrzeć różnymi przyprawami, m.in. i zmiażdżonym czosnkiem lub solą czosnkową, kurkumą i chińską przyprawą. Wstawić na kilka godzin do lodówki na najwyższą półkę. Rozgrzać tłuszcz na blasze i ułożyć na niej doprawione i schłodzone udka. Piec w temp. 200 st. C. Po upieczeniu wyjąć i podawać z ryżem z wody, na sypko lub z frytkami.