monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiedziałam,że mąż nie skusi się na udko z marchewka więc upiekłam mu udka w takiej właśnie marynacie i zadowolenie na jego twarzy-bezcenne:)

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej

 

  • 3 udka z kurczaka
  • Marynata:
  • 1 pomarańcz
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1,5 łyżki suszonej bazylii
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki masła
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej
Mięso umyć dobrze, porządnie osuszyć i odkroić nadmiar tłuszczu. Przygotować marynatę: pomarańczę porządnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Następnie z całej wycisnąć sok i połączyć ze skórką. Dodać miód i wymieszać. Następnie dodać wszystkie przyprawy ( łącznie z solą ) i dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć w płaskim naczyniu i zalać przygotowana marynatą. Wetrzeć ją w mięso i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzać do 225 st. Na patelni roztopić masło i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st i nakryć naczynie folia aluminiową. Piec jeszcze przez okolo 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć z naczynia i dać sokom uspokoić się około 5 minut. Smacznego!
Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej
w miseczce połączyć sok z pomarańczy ze stratą skórką
Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej
dodać miód oraz przyprawy i dokładnie wymieszać
Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej
przygotowana marynata zalać mieso i odstawić na 2-3 godz
Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej
obsmażone mięso ułożyć w naczyniu i piec około 60 minut