2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Udka w miodowo-morelowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Takie udka w miodowo-morelowej marynacie to pomysł na niecodzienny bardzo smaczny obiad....

Udka w miodowo-morelowej marynacie

Składniki:

Udka w miodowo-morelowej marynacie

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól himalajska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Udka w miodowo-morelowej marynacie
Dżem morelowy wkładam do miseczki wlewam sos sojowy, miód,dodaję mieloną słodką paprykę i majeranek i blenderem miksuję wszystko na jednolitą masę,tak aby nie było grudek,marynatę odstawiam. Mięso myję osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą z każdej strony równomiernie,odstawiam do lodówki na 10 minut.Mięso wyjmuje wkładam do rękawa do pieczenia,zaciskam sznureczkiem koniec z jednej strony,wlewam przygotowaną marynatę ,dolewam 4 łyżki wody,zawiązuję drugi koniec,i delikatnie obracam mięso aby równo pokryło się marynatą. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zostawiam jeszcze na kilka minut aby udka się przyrumieniły. Podaję z ziemniakami i bukietem surówek.