luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Udka w paprykowym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Na obiad serwujemy udka w smakowitym aromatycznym sosie paprykowym

Udka w paprykowym sosie

Składniki:

Udka w paprykowym sosie

 

  • 3 udka
  • 2 kosteczki paprykowe knorr
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryczki
  • sól
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • garść naci z selera
  • 1 szkl bulionu
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Udka w paprykowym sosie
Udka oczyścić, zdjąć skórkę, przyrumienić z obu stron i włożyć do naczynia gdzie będą duszone. Posypać papryką i pokruszonymi kosteczkami knorr. Paprykę pokroić w kostkę i przyrumienić razem z cebulą. Przykryć udka, posypać natką selera, podlać bulionem.
Dusić ok 30-40 min.. Po czym udka wyjąc, całą zawartość z warzywami i wytworzonym sosem przelać do mniejszego naczynia, dodać mąkę kukurydzianą i zmielić blenderem na jednolity sos, krótko zagotować ciągle mieszając.

Do udek podać frytki i panierowane, smażone pieczarki

Tagi:

papryka