Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Udka w ryżu i warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka z kurczaka zapiekane z warzywami i ryżem . Udka są smaczne soczyste i nie wymagają dużego wkładu pracy.

Udka w ryżu i warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w ryżu i warzywach

 

  • 8 udek
  • 1 1/2 szkl ryżu
  • 4 szkl wody
  • 4 kostki rosołowe
  • 2 marchew
  • 2 pietruszka
  • 1 por
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • Vegeta

 

Sposób przygotowania:

Udka w ryżu i warzywach
Udka umyć i osuszyć. Kilka łyżek oleju wymieszać z przyprawami i natrzeć udka. Udka podsmażyć na patelni. Marchewki i pietruszki obrać , umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć i pokroić w cienkie paseczki. Ryż wymieszać z warzywami. Wodę zagotować z kostkami rosołowymi. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na spód część warzyw z ryżem , poukładać 4 udka i przykryć kolejną warstwą warzyw , poukładać resztę udek i przykryć warzywami. Całość zalać rosołkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut.
Udka w ryżu i warzywach
Udka umyć i osuszyć. Kilka łyżek oleju wymieszać z przyprawami i natrzeć udka. Udka podsmażyć na patelni.
Udka w ryżu i warzywach
Marchewki i pietruszki obrać , umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć i pokroić w cienkie paseczki. Ryż wymieszać z warzywami
Udka w ryżu i warzywach
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na spód część warzyw z ryżem , poukładać 4 udka i przykryć kolejną warstwą warzyw , poukładać resztę udek i przykryć warzywami.
Udka w ryżu i warzywach
Całość zalać rosołkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut.