Berys18

Berys18

Kucharz
[Przepisów: 10]

Udka w śliwkowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne udka, trochę słodkie, trochę ostre. Pasują na codzienny obiad i na imprezę ze znajomymi, dla dorosłych i dla dzieci.

Udka w śliwkowej marynacie

Składniki:

Udka w śliwkowej marynacie

 

  • udka kurczaka 1 kg
  • powidła śliwkowe 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • miód płynny 1 łyżka
  • masło 50 g
  • ketchup pikantny 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Udka w śliwkowej marynacie
W rondelku roztopić masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować. Dodać miód, ketchup i powidła śliwkowe, wsypać obie papryki. Dokładnie wymieszać.

W przygotowanej marynacie obtoczyć udka i odstawić do lodówki nawet na całą noc.

Udka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 50 minut.

Przygotowanie marynaty

Udka w śliwkowej maryncie
Marynata do udek z masła, powideł śliwkowych, miodu i ketchupu

W rondelku roztopić masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować. Dodać miód, ketchup i powidła śliwkowe, wsypać obie papryki. Dokładnie wymieszać.

Marynowanie udek

Udka w śliwkowej maryncie
Tak zamarynowane udka można zostawić w lodówce nawet na 24 godz.

W przygotowanej marynacie obtoczyć udka i odstawić do lodówki nawet na całą noc.

Pieczenie udek

Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 50 minut.