monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Udka w sosie z fety i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięsko kruchutkie, pięknie odchodzi od kości i smakuję wspaniale,zapraszam:)

Udka w  sosie z fety i marchewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w sosie z fety i marchewki

 

  • 4 udka z kurczaka (średniej wielkości)
  • Marynata:
  • 1,5 łyżki sosu teriayki
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżki curry w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Sos:
  • 1 marchewka (duża)
  • 80 g sera feta
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 2-3 szklanki wody
  • 2-3 łyżki margaryny do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka w sosie z fety i marchewki
Mięso dokładnie umyć,osuszyć i usunąć nadmiar tłuszczu i skóry. Marynata: do miseczki wlać sos teriayki i dodać ocet oraz cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką. Obrany ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miseczki. Wsypać paprykę,curry i sól i połączyć wszystkie składniki marynaty ze sobą. Mięso z każdej strony nasmarować marynatą i odłożyć pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny.Po wskazanym czasie na patelnie roztopić margarynę i obsmażyć udka z każdej strony ma rumiano. Zdjąć kurczaka z patelni a na pozostałym na niej tłuszczu zrumienić marchewkę startą na dużych oczkach. Proces ten trwa bardzo krótko ponieważ patelnia jest bardzo gorąca. Do marchewki ponownie włożyć udka zalać 2 szklankami wody,przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć ogień i dusić mięso do miękkości. Gdyby woda zbyt szybko parowała a mięso nie było by jeszcze gotowe wlać około szklanki wody i dokończyć duszenie mięsa.Do miseczki rozdrobnić fetę. Dodać około 1 chochli wywaru z patelnie i dobrze rozetrzeć ser z płynem. Następnie dodać mąkę oraz przyprawy i wymieszać wszystko razem (ostrożnie z solą!). Mięso po raz drugi zdjąć z patelni i do płynu wlać zawartość miseczki i dokładnie wymieszać. Zagotować sos co chwilę mieszając. Włożyć ponownie mięso aby nie obeschło i podawać gorące do ziemniaków lub ryżu z sałatą lodową.* jeśli ktoś woli gładkie sosy proponuję przed włożeniem udek rozdrobnić go końcówką do miksowania zup i przetrzeć przez sito. Smacznego!
Udka w  sosie z fety i marchewki
w miseczce połączyć składniki marynaty i natrzeć mięso z każdej strony
Udka w  sosie z fety i marchewki
udka obsmażyć z każdej strony na rumiano
Udka w  sosie z fety i marchewki
do zrumienionej marchewki dodać udka i wodę i dusić do miękkości
Udka w  sosie z fety i marchewki
fete pokruszyć na małe kawałki i rozetrzeć z wywarem z patelni