Strona główna Udka z kurczaka, duszone

Udka z kurczaka, duszone

Kurczak « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Udka z kurczaka, duszone offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Udka z kurczaka, duszone
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

miękkie, aromatyczne mięso...rozpływa się u ustach


trudność: łatwe
czas:

Udka z kurczaka, duszone - SKŁADNIKI:

  • 3-4 udka z kurczaka,
  • 1 czubata łyżka czosnku granulowanego,
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki sosu chili,
  • 1 łyżka oleju

Udka z kurczaka, duszone - PRZYGOTOWANIE:

Udka umyć dokładnie, osuszyć. Posypać czosnkiem, skropić sosem sojowym i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję je wieczorem żeby poleżały sobie przez noc. Zamarynowane udka kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem, skórą do spodu aby ładnie się zrumieniła. Kiedy się przysmaży udka obracamy, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 20-30 min.. W czasie duszenia kilkakrotnie polewamy wierzch udek wytworzonym sosem i ew. dolewamy nieco wody jeśli zbytnio odparuje. Podajemy z ryżem albo ziemniakami i surówką, dobre są też na zimno.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udka z kurczaka, duszone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki drobiowe z brokułem Udka w czerwonym curry z morelami Placuszki z mięsem i boczniakami
Zupa krem Eli z kalarepy Kurczak z pomidorami suszonymi  cherry Zupa Eli z kalarepy z grysikiem
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce Mięso z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Udko faszerowane grzybami i jabłkiem
Kurczak pieczony z węgierkami Kurczak pieczony w jabłkach Kurczak po włosku

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane