Strona główna Udka z kurczaka, duszone

Udka z kurczaka, duszone

Kurczak « poprzedni | następny »
Pyza offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Udka z kurczaka, duszone
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

miękkie, aromatyczne mięso...rozpływa się u ustach


trudność: łatwe
czas:

Udka z kurczaka, duszone - SKŁADNIKI:

  • 3-4 udka z kurczaka,
  • 1 czubata łyżka czosnku granulowanego,
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki sosu chili,
  • 1 łyżka oleju

Udka z kurczaka, duszone - PRZYGOTOWANIE:

Udka umyć dokładnie, osuszyć. Posypać czosnkiem, skropić sosem sojowym i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję je wieczorem żeby poleżały sobie przez noc. Zamarynowane udka kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem, skórą do spodu aby ładnie się zrumieniła. Kiedy się przysmaży udka obracamy, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 20-30 min.. W czasie duszenia kilkakrotnie polewamy wierzch udek wytworzonym sosem i ew. dolewamy nieco wody jeśli zbytnio odparuje. Podajemy z ryżem albo ziemniakami i surówką, dobre są też na zimno.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udka z kurczaka, duszone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym
Kolorowy kurczak Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro
Kurczak z estragonową salsą verde Słodko-ostre skrzydełka Roladki drobiowe z serem i szpinakiem
Pałki z boczkiem w sosie Pizza meksykańska z kurczakiem Pałki w sosie z opieniek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane