Strona główna Udka z kurczaka, duszone

Udka z kurczaka, duszone

Kurczak « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Udka z kurczaka, duszone offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Udka z kurczaka, duszone
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

miękkie, aromatyczne mięso...rozpływa się u ustach


trudność: łatwe
czas:

Udka z kurczaka, duszone - SKŁADNIKI:

  • 3-4 udka z kurczaka,
  • 1 czubata łyżka czosnku granulowanego,
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki sosu chili,
  • 1 łyżka oleju

Udka z kurczaka, duszone - PRZYGOTOWANIE:

Udka umyć dokładnie, osuszyć. Posypać czosnkiem, skropić sosem sojowym i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję je wieczorem żeby poleżały sobie przez noc. Zamarynowane udka kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem, skórą do spodu aby ładnie się zrumieniła. Kiedy się przysmaży udka obracamy, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 20-30 min.. W czasie duszenia kilkakrotnie polewamy wierzch udek wytworzonym sosem i ew. dolewamy nieco wody jeśli zbytnio odparuje. Podajemy z ryżem albo ziemniakami i surówką, dobre są też na zimno.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Udka z kurczaka, duszone  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Polędwiczki z kurczaka w sosie Mini roladki z grillowaną dynią i serem Dewolaj z musztardą miodową
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Kurczak w orzechowej glazurze Pierś z kurczaka z ryżem Kurczak w sosie pieczarkowym
Curry z kurczaka Pierś z kurczaka panierowana w płatkach Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane