Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Udka z kurczaka duszone w piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie dla amatorów mięs przygotowywanych z udziałem piwa

Udka z kurczaka duszone w piwie

Składniki:

Udka z kurczaka duszone w piwie

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 1/2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • butelka (0,33 l) jasnego piwa
  • 5 łyżek śmietany (30 %)
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka duszone w piwie
Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące (tak aby wykorzystać całą mąkę). Obsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do udek wlać piwo. Dusić na małym ogniu ok. 45 min. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree. Wskazany kufel dobrego piwa.