Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z mięsa z kurczaka można wyczarować niezliczoną ilość dań. Ja najchętniej przygotowuję dania z piersi z kurczaka, ale tym razem sięgnęłam po udka - zostały one nafaszerowane pieczarkami z cebulką.

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami

Składniki:

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami
Udka myjemy, oczyszczamy, usuwamy kość. Przyprawiamy udka z zewnątrz i od środka solą, pieprzem i ostrą papryką.

Pieczarki dokładnie myjemy i oczyszczamy, obgotowujemy w gorącym wrzątku, kroimy na dość duże kawałki, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem.

Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do pieczarek.

Farszem pieczarkowo - cebulowym nadziewamy nasze udka. Udka chwilę podsmażamy na oleju. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy olej ze smażenia. Pieczemy w 200 st. C ok. godziny. Co jakiś czas mięso podlewamy bulionem.