SUPERPRZEPIS

Udka z kurczaka na ostro

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Udka z kurczaka na ostro Więcej zdjęć (3)

Danie jest bardzo ostre i bardzo smaczne.Polecam :)

Składniki:

Udka z kurczaka na ostro

 

  • 5 udek z kurczaka (bez pałek, bez skóry i bez kości)
  • 3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
  • 1 średnia cukninia
  • 1 duże czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża/długa papryczka chili
  • 1 łyżka przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżki garam masala
  • 2 łyżeczki paryka czerwona w proszku
  • 3 łyżki przyprawa 5 smaków
  • 3 łyżki przyprawa kuchni azjatyckiej wok
  • sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka na ostro
Z mięsa pozbywamy sie nadmiar tłuszczu,błonek.Myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dodatkiem soli,przyprawy do kurczaka i pieprzu.Gdy jest już podsmażone dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili (z ziarenkami) i posiekany czosnek,dalej smażymy-mieszając ok.6-7 minut,zmniejszamy gaz,wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy pokrywą.



Umyte warzywa tj.papryki kroimy w paseczki,cukinię w słupki (bez miąższu)o dowolnej długości a cebulę w krążki.Wszystko wsypujemy do warzyw-mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i dusimy od czasu do czasu mieszając.Gdy warzywa zmiękną odkrywamy pokrywę i całość jeszcze smażymy,mieszając do odparowania połowy płynu który się wytworzył podczas duszenia warzyw i gotowe.



Na koniec próbujemy jeśli za mało doprawione to można sobie jeszcze doprawić wg.własnego uznania w/w przyprawami. Podajemy np. z ryzem i ogórkiem konserwowym . . .
Udka z kurczaka na ostro
Z mięsa pozbywamy sie nadmiar tłuszczu,błonek.Myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dodatkiem soli,przyprawy do kurczaka i pieprzu.Gdy jest już podsmażone dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili (z ziarenkami) i posiekany czosnek,d
Udka z kurczaka na ostro
Umyte warzywa tj.papryki kroimy w paseczki,cukinię w słupki (bez miąższu)o dowolnej długości a cebulę w krążki.Wszystko wsypujemy do warzyw-mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i dusimy od czasu do czasu mieszając.Gdy warzywa zmiękną odkrywamy pokrywę i całość jeszcze smażymy,mieszającEtap 2