Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Udka z kurczaka na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świetny pomysł zarówno na obiad jak i na przyjęcie dla gości bowiem danie można przygotować wcześniej, a gdy się zjawią tylko włożyć do piekarnika i nie przesiadywać w kuchni.

Udka z kurczaka  na ryżu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka z kurczaka na ryżu

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki wegety
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • Zalewa:
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki wody
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka na ryżu
Udka kilka godzin wcześniej zamarynować paprykami, majerankiem i wegetą. Odstawić do lodówki.

Zalewa: Do wody dodać masło i przyprawy oraz ketchup, a następnie zagotować.

Cebulę pokroić na paseczki. Ryż opłukać i rozsypać na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na to wysypać cebulę, na wierzchu ułożyć udka. Zalać zalewą.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny.
Udka z kurczaka  na ryżu
ryż płukamy i wysypujemy na brytfankę, a na niego cebulę
Udka z kurczaka  na ryżu
udka z kurczaka układamy na ryżu i cebuli
Udka z kurczaka  na ryżu
całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą