Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Udka z kurczaka nadziewane kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Udka z kurczaka nadziewane kaszą jęczmienną z dodatkiem cebuli wędzonego boczku są przepyszne. Polecam.

Udka z kurczaka nadziewane kaszą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udka z kurczaka nadziewane kaszą

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka nadziewane kaszą
Mięso umyć, osuszyć i usunąć kości, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.Kaszę ugotować z dodatkiem kostki rosołowej.

Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, połączyć z kaszą, dodać posiekany szczypior, doprawić solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać, ostudzić.

Farszem napełnić przygotowane mięso, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. 
Udka z kurczaka nadziewane kaszą
Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawami.
Udka z kurczaka nadziewane kaszą
Na oliwie usmażyć wędzony boczek z cebulą.
Udka z kurczaka nadziewane kaszą
Wymieszać z ugotowaną kaszą i szczypiorem, doprawić do smaku.
Udka z kurczaka nadziewane kaszą
Zimnym, przygotowanym farszem napełnić udka.
Udka z kurczaka nadziewane kaszą
Włożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć papryką i upiec w piekarniku.