Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka nadziewane wątróbkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką

Udka z kurczaka nadziewane wątróbkami

Składniki:

Udka z kurczaka nadziewane wątróbkami

 

  • 6 szt udka z kurczaka,
  • 10 dag wątróbki z drobiu,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 2 szt cebula dymka,
  • 1 szt jajko,
  • 5 dag masło topione,
  • 1 łyżka koperek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • 2 łyżki majonez,
  • 1/2 szkl mleko

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka nadziewane wątróbkami
Udka z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż, usunąć kości. Ułożyć na desce skórą do dołu, mięso zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulki poddusić na maśle, dodać oczyszczone wątróbki, lekko zrumienić. Bułkę, wątróbki z cebulą zemleć w maszynce, dodać żółtko, koperek, sól, pieprz, przyprawę maggi i ubitą pianę z białka, wymieszać. Na mięso nakładać farsz i ciasno zwijać, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem i piec w temp 180 stopni około 50 minut.