SUPERPRZEPIS

Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Przepyszna propozycja na obiad w postaci udek z kurczaka pieczonych razem z pieczarkami, aromatycznych oraz doskonałych z frytkami i sałatką :)

Składniki:

Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami

 

  • 8 udek z kurczaka ( bez palek)
  • 300 g pieczarek
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • sol
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroic w plastry.

Oczyszczone, umyte i osuszone udka natrzeć solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do kurczaka.

Cebule pokroić w krążki. Krążki cebuli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź matą do pieczenia. Na cebuli ułożyć przygotowane mięso z kurczaka, pomiędzy udkami powkładać ząbki czosnku oraz pokrojone pieczarki.

Blaszkę dokradnie przykryć folia spożywczą i wstawić do piekarnika. Piec w 180 C przez około 1 godzinę. Po 40 minutach pieczenia, zdjąć folię spożywczą , wszystko delikatnie przemieszać i piec by mięsu eis pięknie zrumieniło.
Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami
Przygotowane mięso ułożyć na krążkach z cebuli
Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami
Następnie posypać pokrojonymi w plastry pieczarkami
Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami
Ściągnąć folie, przemieszać i piec do zrumienienia