Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Udka z kurczaka po węgiersku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie rewelacyjne...jeść i nie gadać :)

 Udka z kurczaka po węgiersku

Składniki:

Udka z kurczaka po węgiersku

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 200 ml kwaśnej śmietany(18%)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej)
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka po węgiersku
Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Dodac udka odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Dodać śmietanę w której uprzednio wymieszano mąkę. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.