IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Udka z kurczaka przyprawiane podskórnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aromatyczne udka z bardzo chrupiącą skórką

Udka z kurczaka przyprawiane podskórnie

Składniki:

Udka z kurczaka przyprawiane podskórnie

 

  • 2 udka z kurczaka
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/10 łyżeczki soli morskiej
  • 1/10 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/10 łyżeczki curry
  • 1/10 łyżeczki majeranku
  • 1/10 łyżeczki rozmarynu
  • 1/10 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 1/10 łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki jabłkowego octu winnego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka przyprawiane podskórnie
Udka dokładnie myjemy, oczyszczamy z ewentualnych resztek piór.
Przyprawy mieszamy z octem i olejem ryżowym. W każdym udku palcami robimy kieszonkę pomiędzy skórą a mięsem i wkładamy tam mieszankę. ¼ mieszanki zostawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy udka stroną ze skórą do góry. Smażymy 20 minut. Odwracamy, polewamy mięso resztą przypraw. Dosmażamy przez kolejne 20 minut.
Smacznego!