Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Udka w glazurze z miodu i musztardy są aromatyczne i mają chrupiącą skórkę.

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie
Do miseczki włożyć obie musztardy, zmiażdżony czosnek, wlać olej, sok z cytryny, miód, sos sojowy, dokładnie wymieszać. Umyte mięso podzielić na porcje, naciąć nożem, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie włożyć razem z marynatą do woreczka do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 50 minut. Po upływie pół godziny rozciąć worek i pozostawić do zrumienienia, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie
Do miseczki włożyć wszystkie składniki marynaty
Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie
Wszystkie skłdniki razem dokładnie wymieszać
Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie
Umyte mięso podzielić na porcje naciąć oprószyć solą i pieprzem
Udka z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie
Dokładnie natrzeć marynatą i odłożyć w chłodne miejsce