Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Udka z kurczaka w panierce

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naprawdę pychota,smakują super!

Udka z kurczaka w panierce

Składniki:

Udka z kurczaka w panierce

  • 6 udek z kurczaka,
  • Marynata;
  • 1szkl.maślanki,
  • 4 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/2łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1/2łyżeczki soli,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • Panierka;
  • 1/2szkl.mleka,
  • 1/2szkl.mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • 1/2łyżeczki mielonej papryki,
  • 1szkl.bułki tartej,
  • 1szkl.płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w panierce

Czosnek przecisnąć,wymieszać z maślanką,olejem,syropem klonowym,pieprzem,papryką i solą.Do marynaty włożyć udka,przykryć i wstawić do lodówki na min.2godz.a najlepiej na całą noc.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,jajkami,mlekiem i z taką ilością wody by powstało ciasto nieco gęściejsze od naleśnikowego,przyprawić pieprzem kajeńskim i papryką i odstawić na 30min.Płatki kukurydziane zgnieść rozwałkowując je w woreczku foliowym wałkiem,a następnie wymieszać je z bułką tartą.Kurczaka wyjąć z marynaty,osączyć,zanurzać w cieście ,a następnie obtoczyć w przygotowanej panierce i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca: