Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kopytkami i zieloną sałatą

Udka z kurczaka w pomidorach

Składniki:

Udka z kurczaka w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w pomidorach
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie. Gdy udka nabiorą złocistej barwy, przełożyć do rondla, oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Podlać winem i dusić około 15 minut. Po kwadransie dodać obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.