Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Udka z kurczaka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa mimo, że prosta to ciekawa smakowo i wykwintna.

Udka z kurczaka w warzywach

Składniki:

Udka z kurczaka w warzywach

 

 

  • 8 udek kurczaka
  • po 25 dag białych i zielonych szparagów
  • 1 kalarepka
  • 5 młodych marchewek
  • 25 dag brokułów
  • 20 dag strączków groszku,
  • 2 pomidory,
  • 4 żółtka.
  • 2 łyżki startego żółtego sera (najlepiej goudy)
  • 1 mała cebula lub 3 dymki
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • sól, pieprz, cukier szczypta papryki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w warzywach
Szparagi umyć. odciąć zdrewniałe końce (białe szparagi trzeba też cieniutko obrać). W wysokim garnku zagotować osoloną wodę ze szczyptą cukru. Włożyć pionowo białe szparagi (można je związać w luźny pęczek). Po 10 minutach dołożyć szparagi zielone i gotować kolejne 10 min.
Marchew i kalarepę obrać, brokuły podzielić na różyczki, kalarepę pokroić na kawałki.
W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć marchewki, po 7 min dodać brokuły i kalarepkę, a po kolejnych 3 minutach – strączki groszku. Wszystko gotować razem jeszcze około 5 minut.

Przygotować sos maślany:
Ocet wymieszać z 4 łyżkami wody. dodać ziarna pieprzu i po-siekaną cebulę. Gotować, aż odparuje 2/3 objętości. Przecedzić, ostudzić, wymieszać z żółtkami i 2 łyżkami wody. Ustawić w kąpieli wodnej i ubijać, aż powstanie kremowy sos. Dolewać stopione i ostudzone masło - najpierw po kropli, potem cienką strużką.
Uwaga! Sos nie może się zagotować
Doprawić solą. cukrem i pieprzem podzielić na 3 porcje. Do jednej dodać ser, do drugiej koncentrat i pokrojone pomidory, do trzeciej sok i skórkę z pomarańczy.
Udka kurczaka natrzeć solą pieprzem i papryką. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć
mięso przez 20 minut. Ugotowane i osaczone warzywa przełożyć na półmisek. Obłożyć udkami.
Sosy podawać oddzielnie.