Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W taki sposób można przygotować udka z kaczki, z gęsi lub z indyka.

Udka z kurczaka w warzywnym sosie

Składniki:

Udka z kurczaka w warzywnym sosie

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1bulionetka
  • 1 szkl wody
  • 1 kromka razowego chleba
  • 1 łyżka powideł
  • 1/4 szkl; czerwonego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • imbir do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w warzywnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć skórką z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso, przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać utarte na tarce o dużych otworach warzywa, posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do rondla z mięsem, wlać szklankę wody, dodać bulionetkę, szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec wlać wino, dodać utarty chleb i powidła. Mięso wyjąć na talerz a warzywa z sosem zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.