Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z kurczaka z jałowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smażone udka z kurczaka w marynacie z dodatkiem owocu jałowca.

Udka z kurczaka z jałowcem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z kurczaka z jałowcem

 

  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 1/2 łyżeczki całej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 udka z kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z jałowcem
Do moździerza przełożyć ziele angielskie, jałowiec, kolendrę, płatki papryki, kumin i pieprz, dokładnie utrzeć. 4 łyżki oleju przelać do miski. Dodać do niego utarte przyprawy, sos sojowy, przyprawę do kurczaka, sól czosnkową i miód. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso oczyścić, umyć, podzielić na porcje. Do mięsa wlać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno z każdej strony zrumienić na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody i marynatę, w której mięso się marynowało. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).
Udka z kurczaka z jałowcem
Część przypraw przełożona do moździerza.
Udka z kurczaka z jałowcem
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Udka z kurczaka z jałowcem
Kawałki mięsa dokładnie pokryte marynatą.
Udka z kurczaka z jałowcem
Zrumienione na oleju mięso zalane wodą.