Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne pieczone udka z kurczaka w marynacie z dodatkiem wędzonej papryki, czosnku niedźwiedziego i cebuli.

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

 

  • 3 całe udka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • sól czosnkowa do smaku
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Etap 1

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Olej dokładnie wymieszany z przyprawami i czosnkiem niedźwiedzim.

Olej przelać do miseczki. Dodać do niego wszystkie przyprawy i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Umyte i osuszone mięso dokładnie pokryte marynatą.

Mięso umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.

Etap 3

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Zamarynowane mięso przełożone do rękawa do pieczenia.

Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia.

Etap 4

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Pokrojona w plasterki cebula rozłożona na mięsie.

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, obłożyć nią mięso.

Etap 5

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 6

Udka z wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Następnie udka wyjąć z woreczka do naczynia i piec dalej do zrumienienia.


Tagi:

papryka