Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso z kurczaka w marynacie cebulowej z imbirem jest aromatyczne i bardzo smaczne z chrupiącą skórką.

Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Włożyć do miseczki, dodać oliwę, sos sojowy, pieprz, odrobinę soli, imbir i przyprawę curry, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, naciąć w kilku miejscach, natrzeć marynatą i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 3-4 łyżki wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. ( Do naczynia z mięsem można wsypać obrane ziemniaki, oprószyć solą, pieprzem i papryką, skropić oliwą ) Piec około 45-50 minut w temp 190 stopni.
Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie
Obraną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej
Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie
Umyte mięso osuszyć i naciąć w kilku miejscach
Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie
Startą cebulę włożyć do miski i wymieszać z przyprawami
Udko z kurczaka w cebulowo-imbirowej marynacie
Natrzeć mięso włożyć do naczynia żaroodpornego