BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udo indycze w keczupie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam indycze udo zamarynowane przyprawami oraz keczupem. Mięso jest soczyste, kruche o delikatnym smaku. Smakuje wybornie, polecam na świąteczny stół.

Udo indycze w keczupie

Składniki:

Udo indycze w keczupie

 

  • Uda z indyka 2 szt,
  • keczup 1/2 szklanki,
  • olej 4 -5 łyżeczek,
  • papryka ostra czerwona 1/2 łyżeczki,
  • papryka czerwona słodka 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżeczka rozmaryn,
  • przyprawa do indyka 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Udo indycze w keczupie
Uda oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do wiekszego naczynia. Olej wymieszać z przyprawami natrzeć uda i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Następnie posmarować keczupem, przykry ścierką odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, piec ok. 1,5 godziny w temp. 190 - 200 stopni.

Mięso podczas pieczenia podlewać wytworzonym sosem.

Gotowe mięso podawać do drugiego dania.

Polecam na świąteczny stół.