Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Udomowiona chińszczyzna Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z oryginałem pewnie za wiele to nie ma - taki kurczak ,, słodko-kwaśny " wg Buni. Smaczna

  Udomowiona chińszczyzna Buni

Składniki:

Udomowiona chińszczyzna Buni

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 ogórka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka pokrojonej w paseczki sałaty lodowej ( kapusty pekińskiej)
  • 4 pokrojone w plasterki pieczarki
  • 1 szklanka pokrojonego w cienkie słupki bambusa z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 białej części pora
  • olej
  • sos sojowy jasny do smaku
  • miód
  • Sos Chili czosnkowy do smaku
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • curry do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta otartej skórki mandarynkowej
  • imbir świeży ( 1/2 łyżeczki utartego ) lub mielony do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • szczypta cynamonu
  • 1 goździk
  • kawałek ( 1/4 ) anyżu gwiaździstego - badianu
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Udomowiona chińszczyzna Buni
Piersi pokroić w grubą kostkę i zamarynować ( 3 łyżki oleju , 1 łyżka sosu sojowego, miód ( 1 łyżeczka ), ketchup, 1 łyżeczki sosu chili czosnkowego , szczypty pieprzu, szczypty pieprzu cytrynowego, cynamonu , skórki mandarynkowej ). Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 15 minut. Ogórka przekroić na 4 i pozbawić pestek . Pokroić na słupki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki a potem w tzw. ,,julienkę " . Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Wrzucić goździk i badian i przez minutę aromatyzować olej. Wyjąć - dodać mięso ( otarte z marynaty- marynatę zostawić ) i smażyć przez kilka minut na dużym gazie. Odsunąć na bok- wrzucić marchew i znów smażyć przez chwilę mieszając . Podobnie pieczarki, cebulę, por , ogórki , sałatę . Na końcu wrzucić bambus .Wlać bulion , dodać pozostałą marynatę - dusić aż się zredukuję . Doprawić do smaku sosem sojowym , sosem chili czosnkowym , pieprzem , miodem .Jajka wbić do miseczki- dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać . Wlać masę jajeczną do woka i mieszając doprowadzić do ścięcia ich tak by oblepiły wszystkie składniki potrawy . Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ( ryżowym lub chińskim ).Zrobiłam ryż długo ziarnisty gotowany na bulionie drobiowym ( z kostki ) Z tego wychodzi 3-4 średnie porcje .