edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne, kruche mięso indyka w słodko pikantnym sosie podałam z dodatkiem ziemniaków i bukietem surówek.

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym

Składniki:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym

 

  • 80 dag udźca indyczego bez kości – u mnie 2 sztuki
  • MARYNATA:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • SOS:
  • sos zlany z pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • pieprz
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • mąka do zagęszczenia
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym

ETAP 1:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym
Umyte mięso z udźca przekroić na połówki.

Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół.

ETAP 2:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym
Przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.

ETAP 3:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym
Gotową marynatą zalać kawałki mięsa i wymieszać.

Marynatą zalać mięso tak, aby było dobrze obtoczone. Naczynie z mięsem zafoliować i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

ETAP 4:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym
Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego.

Po tym czasie przełożyć je do rękawa, zlać do niego cały sos, rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, ułożyć na blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach.

ETAP 5:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym
Rękaw przeciąć, mięso wyjąć z sosu.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 80-90 minut. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk.

ETAP 6:

Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowym
Mięso zagrzać w sosie.

Sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody.
Do sosu włożyć mięso i je podgrzać.


Tagi:

papryka